Přijímáme nové pacienty do kardiologické ambulance.

Více

Přidáváme další hodiny skupinového cvičení

Více

Střevní chřipka

Střevní chřipka

Střevní chřipka (odborně gastroenteritida) je akutní zánět žaludku a střev. Pokud jsou jejím původcem viry, šíří se nemoc mezi lidmi velmi rychle, protože k nakažení stačí jen malé množství virových částic. Střevní chřipkou se tedy nejčastěji můžete nakazit při kontaktu s již nemocnou osobou. Podle dostupných údajů virus dokáže přežít na rukou až čtyři hodiny, na pevných plochách až týden. Nejlepší prevencí je řádné mytí rukou teplou vodou a mýdlem (např. po cestování hromadnou dopravou). Pokud je střevní chřipka bakteriálního původu, jedná se o salmonelózu.

První příznaky střevní chřipky se objeví už po několika hodinách od nakažení, nemoc se ale může projevit i po 3 až 5 dnech. Hlavními projevy jsou průjem, zvracení, celková nevolnost a bolesti břicha. V některých případech se mohou přidat také příznaky klasické chřipky (teplota, bolest hlavy a kloubů).

V případě střevní chřipky je první pomocí přísná dieta. Jakmile se objeví první obtíže, několik hodin vůbec nejezte. Nezapomínejte ale pravidelně po malých dávkách pít, protože kvůli průjmu a zvracení přichází tělo o spoustu tekutin, takže je musíte znovu doplnit. Nejlepšími nápoji jsou černý čaj nebo minerálka, upíjejte je však po doušcích a rozhodně ne najednou ve velkém množství. Pomoci může také cola, která obsahuje látky a koření, které pomáhají zklidnit žaludek (i v tomto případě nejlépe po lžičkách). Ideální je nápoj předem dobře zamíchat a zbavit jej tak bublinek, které by naopak mohly nepříjemně dráždit zažívací trakt. Pokud střevní chřipka postihne děti, je obtížné dostat do nich tekutiny a hrozí jim dehydratace. V tomto případě pomohou rehydratační roztoky, které lze koupit bez předpisu v lékárně.

Jakmile začnou zažívací obtíže ustupovat, je možné pomalu začít jíst. Vhodnými potravinami jsou piškoty, suchary, pečivo. Postupně lze zařadit suchou vařenou rýži, brambory, banány a vařené kuřecí maso. Se zařazením mléčných výrobků a tučnějších jídel je lépe chvíli počkat i po úplném odeznění potíží.

V případě dodržení všech opatření střevní chřipka obvykle ustoupí do několika dnů až týdne. Po nemoci můžete ještě několik dalších dní cítit únavu, proto je lépe se šetřit, aby se tělo úplně zotavilo.

Při střevní chřipce mohou pomoci čaje z bylin, které zklidní rozbouřený žaludek. Nejlépe funguje heřmánek, máta peprná, meduňka nebo ostružinové listí.

Po ústupu obtíží je dobré začít užívat probiotika. Jde o živé organismy, které osidlují střevní mikroflóru, která je vlivem střevní chřipky narušená, a tak je důležité ji obnovit. Střevní mikroflóra přispívá nejen ke správnému zažívání, ale ovlivňuje také celkový stav imunitního systému.

Střevní chřipku není dobré podceňovat. Největším nebezpečím, které v souvislosti s ní hrozí, je dehydratace. Pokud nezvládáte dostatečně pít, poraďte se se svým lékařem. Pomoc vyhledejte také pokud průjem a zvracení neustupují ani po několika dnech, pokud jsou ve stolici stopy krve nebo v případě horečky vyšší než 38,5 °C. Opakované průjmy a zvracení způsobují úbytek příliš velkého množství minerálů, což může zapříčinit takzvaný minerální rozvrat, který má různé projevy. Při nedostatku hořčíku se objevují svalové křeče, chybějící draslík může způsobit poruchy srdečního rytmu. Pokud máte podezření, že i u vás rozvrat minerálů nastal, vyhledejte lékaře.

Další články

Zvýšená teplota

Zvýšená teplota

Lékaři obecně nedoporučují zvýšenou teplotu ihned razantně snižovat, jelikož zvýšená teplota aktivuje imunitní systém, ulehčuje práci bílých krvinek a také brání růstu a množení bakterií a virů v těle. ...

Detail
 
Využíváme cookies

Naše internetové stránky využívají cookies, aby byl váš online zážitek co nejlepší. Kliknutím na souhlasím nám povolíte si u Vás tyto cookies uložit. Případně můžete jednotlivé cookies povolit/zakázat kliknutím na Nastavení.

Nastavení Souhlasím